De tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’ brengt de hedendaagse cultuur rond de Vlaamse begijnhoven onder de aandacht.
Vandaag vinden zowel sociaal-maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, ambachtslieden, tal van andere initiatieven als de huidige bewoners er hun thuis. Naast hun rijk en goed gedocumenteerd verleden vertellen de begijnhoven door deze invulling een hedendaags, maatschappelijk interessant verhaal. In een tijd waar er hoge nood is aan sociale voorzieningen en er gezocht wordt naar zingeving en rust -in contrast met het drukke ritme van de moderne samenleving- blijken de begijnhoven een krachtige en inspirerende plaats.
Tekenaar Stefaan Kerkhof maakte detailtekeningen van 80 begijnhoven. Zijn zoon Alexander trok in zijn voetspoor met camera in de hand en onderzocht de maatschappelijke tendensen op de begijnhoven. Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen dat actuele thema’s raakt. Met tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en getuigenissen van o.m. Daniël Alliet, Hans Op de Beeck, Sigiswald Kuijken, Marc Vervenne,…
De tentoonstelling kadert in het feestjaar rond 20 jaar erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed.

 

De tentoonstelling is alle dagen te bezoeken, telkens van 10.00 tot 17.00 uur. Finissage op 31 augustus 2018 om 19.00 uur.

Universiteitsbibliotheek
Monseigneur Ladeuzeplein 21
3000 Leuven
gratis